Hvad skal du gøre gøre, hvis du mangler din bils servicebog?

Er din servicebog forsvundet eller har du købt en brugt bil uden servicebog? Det er desværre ikke en ualmindelig situation at stå i, men heldigvis er der andre måder at holde styr på din bils servicehistorik og opretholde bilens garanti.

At miste din bils servicebog kan være en frustrerende oplevelse, men frygt ej – der er forskellige trin, du kan tage for at sikre den fortsatte vedligeholdelse og dokumentation af din bils servicehistorik. I denne guide giver vi en hurtig gennemgang af de muligheder der er for bilejere, der står over for udfordringen med en manglende servicebog.

Hvorfor skal man overhovedet have en servicebog?

Tidligere var en servicebog i papirform det rette sted at finde information om udførte serviceydelser på en bil. Der var dog også en risiko for, at den med tiden ville blive væk mellem forskellige ejere af bilen eller blive glemt, når bilen skulle til service. Derved ville servicehistorikken i servicebogen være ufuldstændig, hvilket gjorde det svært at bevise, at service for bilen var blevet overholdt i tilfælde af problemer med garantien.

De fleste værksteder giver stadig bilejere en faktura, der beviser, hvad der er kontrolleret eller udført på bilen. Men igen, disse fakturaer ville ofte gå tabt – og med dem bevis for udført service.

Hvis din servicebog er forsvundet – eller ikke fulgte med den bil, du købte, er der flere trin, du kan tage:

Kontakt sælgeren eller producenten

Det første skridt er at kontakte bilproducenten eller forhandleren, hvor du købte køretøjet. De kan muligvis give dig en dublet servicebog eller i det som minimum vejlede dig om, hvilke muligheder du ellers har. Hav dit køretøjs identifikationsnummer (VIN) og alle andre relevante detaljer ved hånden for at fremskynde processen.

Indhent servicehistorik

Hvis producenten eller forhandleren ikke er i stand til at levere en erstatningsservicebog, så prøv at indhente din bils servicejournaler fra de steder, hvor du har fået udført service eller reparationer. De fleste værksteder fører detaljerede optegnelser over det udførte arbejde på dit køretøj, og de kan give dig en udskrift eller elektronisk kopi. Ofte vil de også kunne få bilens servicehistorik fra en online OE-portal, hvis bilmærket gør brug af en sådan service.

Se en liste over bilmærker som gør brug af elektroniske servicebøger

Brug online serviceportaler

Udnyt online værktøjer og platforme, der giver dig mulighed for at spore og dokumentere dit køretøjs vedligeholdelseshistorik. Der findes nemlig apps og websteder er designet specifikt til dette formål, så du kan indtaste servicedetaljer, indstille påmindelser om kommende vedligeholdelse og få adgang til din bils historie fra enhver enhed.

En sådan platform er danskudviklede Digital Servicebook, som er udviklet til at give værksteder og bilejere det bedste overblik over servicehistorikken på tværs af alle bilmærker. Med Digital Servicebog er det muligt at lave en fuldservicehistorik baseret på tilgængelige data fra synshaller, service udført af værksteder og registreret digitalt samt den historik, der måtte være tilgængelig i papirform.

Platformen er gratis at bruge for bilejere og gør det nemt at få en bil serviceret uanset værksted, da historikken er tilgængelig i digital form. Digital Servicebook er tilgængelig på alle enheder og fås ovenikøbet som app, hvilket gør det nemt at holde styr på servicehistorikken på alle familiens biler.

Alt håb er ikke ude

Som du kan se, kan det give udfordringer at miste din bils servicebog, men med proaktive skridt og hjælp fra relevante parter kan du effektivt administrere og vedligeholde en omfattende servicehistorik for dit køretøj. Ved at tage initiativ til at genskabe eller udskifte servicebogen sikrer du din bils levetid og pålidelighed, samtidig med at dens gensalgsværdi bevares.

Har du spørgsmål til registrering og dokumentation af service med Digital Servicebook, så tøv ikke med at Kontakte os.

Lær mere om Digital Servicebook: